21 Ocak 2012 Cumartesi

SABAHIN UCU, Sibel Cemali

Dost kitabevindeki adam raftan kitabı alıp bana uzattığında gözlerim dolup, taşınca bu yazının objektif bir yazı olamayacağını anlamıştım. Kitabın -her kitapta olduğu gibi- önce arka kapağını okumak gibi bir yanlışa düştüm. Zira hayatımda ilk defa, arka kapaktaki tanıtım yazısının bu kadar anlaşılmaz olduğu bir kitap tutuyordum elimde. Anlama yetimin eksikliğinden de kaynaklanmış olabilir, bilemedim.
Arka kapaktan bahsetmişken kitabın kapak resmine değinmeden geçmemeliyim.Ressam Sevim Ünal'ın kitabın etkisine katkısı azımsanmayacak ölçüde.
Kitap okuyup, yazarı tarafından imzalanıp elime tekrar geçtikten sonra baştan bir cila yaptım. Öykü kitaplarını okurken, yazarın kendi hayatını anlattığını sanarak okuma yanılgım sanırım hiç geçmeyecek. Sanki roman yazanlar başkalarının hayatlarını, öykü yazanlar kendi hayatlarını yazıyorlar gibi...
Tabi bu, kitabın beni içine çektiği ve gerçek - kurgu ayrımını fark etmemi zorlaştırdığı gibi bir sonuca da götürebilir bizi. Doğruluk payı olduğunu itiraf etmeliyim.
Yazarlar kitaplarının isimlerini nasıl seçerler bilmiyorum ama söylemeden geçemeyeceğim bu kitabı ben yazmış olsaydım "Kaçış" olabilirdi ismi. Belki "Eva'nın Neşesi" yada "Göbek Bağı" yada "Salyangozun Aldanışı"... Anlaşılan bir sıralama yapıvermişim için için. 'Bir okurun buna hakkı var mı?' sorusu gündeme gelir ki o bambaşka bir yazı konusu.
Tekrar tekrar okunası, bazen bir tebessüm bazen de bir karın ağrısıyla biten öykülerden oluşan, suya sabuna dokunan bir kitap. Emeği geçenlerin ellerine sağlık... 
Sahi, kitabın ismini siz ne koyardınız? 


E.




Sabahın Ucu
Sibel Cemali
E Yayınları, 117 sayfa, Kasım 2011 

19 Ocak 2012 Perşembe

ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR, Ahmet Ümit


Bizim ailenin bayanları Ahmet Ümit hayranıdır demiş miydim?:) Bu bayanlardan biri kitap fuarında, Ahmet Ümit'e bir kitabını imzalatmış benim için, ama maalesef elime geçemedi. Neyse gelelim kitabımıza...
Yine bir seyahatim sırasında yanıma aldığım kitap bitince havaalanında soluğu kitapçıda aldım. Ahmet Ümit'in kitabı göz kırpınca tereddütsüz alıverdim:) Aslında çok dikkat etmemişim ne aldığıma! Yani Ahmet Ümit adına bakmışım sadece ve çıkıvermişim kitapçıdan anlaşılan. Bunu da kitabı okumaya başladığımda 'Aa, bu roman değilmiş!' dediğimde fark ettim:) Kitapta kısa kısa polisiye hikayeler var. Böylesi de çok güzelmiş bence. Sırların çözülmesi için koca kitabın bitmesini beklemiyorsun ve bir kaç sayfa sonra düğüm çözülüveriyor.
Kitabın cep boyunu aldım bu arada. Sevdim ben bu cep boylarını. Her yere rahatlıkla taşıyabiliyorsun.
Bu kadar laftan sonra ayrıca kitabı beğendim dememe gerek yok sanırım. Keyifle okudum. Kalemine sağlık Ahmet Ümit. Umarım bir kitap fuarında kendim alırım imzalı kitabını:)


S.



Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
Ahmet Ümit
Everest Yayınları, Cep Boy 2. Basım 2011, 310 sayfa