5 Ekim 2011 Çarşamba

PİRAYE, Canan Tan

Piraye.. Çok güçlü bir bir kadın karakter. İstanbul'da diş hekimi olan babası ve ev hanımı annesiyle yaşar. Üniversitede diş hekimliği okumaya başlar. Ardından hayatında bir sürü değişiklikler olur. Olaylardan burada bahsedip kitabın tadını kaçırmak istemem tabi ki.
İlk sayfasından itibaren beni içine aldı Piraye... En kısa sürede okuyup merakımı gidermeliyim diye kitabı 2 günde 'yuttum' diyebilirim. Canan Tan'ın okuduğum 2. kitabı bu. Daha önceden İz'i okumuştum. İz'in arka kapağında yazılan 'farklı bir Canan Tan romanı' yazısına da takılmıştım doğrusu. Piraye'yi okuyunca İz'deki sürükleyici ve akıcı anlatımı tekrar gördüm. Hala anlamış değilim neden farklı olduğunu. E. belki bu konuda bana yardımcı olabilirsin :)
Piraye'nin hikayesi beni çok heyecanlandırdı. Üniversitedeyken bir arkadaşımı hatırladım. O da Malatya'ya gelin gidecekti az kalsın! Roman boyunca, nasıl oluyorda Piraye gibi bir karakterin bu olayları yaşayabildiğini düşünüp durdum. Hani derle ya nerdeeeen nereye! Şehriban karakterine ise yaşadığı bölgedeki insanları iyi analiz edebilme ve Piraye'yi etkileyebilme yeteneklerinden dolayı hayran kaldım. Her eve lazım böyle bir yoldaş.
Kitabın bittiğine üzüldüm bile diyebilirim. Piraye iki gün boyunca beni sarıp sarmaladı. Canan Tan romanı o kadar güzel bir dille anlatmış ki olayın içinde hissediyorsunuz kendinizi. Bir Piraye olup çıkıyorsunuz. Tüm heyecan ve üzüntülerini beraber yaşıyorsunuz.
Kitabı alın, okuyun ve okutun!


S.


Piraye
Canan TAN
Altın Kitaplar, 2011 (17. basım), 395 sayfa

ÇOCUĞUNUZLA İŞBİRLİĞİ YAPIN!, Elizabeth Pantley

Kitaplardan sihirli bir değnek gibi hayatımı ya da bakış açımı tamamen değiştirmesini beklemiyorum. Amerikalıların yazdığı kitaplara biraz mesafeliyim. Bir anda hayatınızı değiştirecek tarzında sunulduklarından olsa gerek. İçerikteki olayları bizim yaşantımızdan uzak bulmamın da etkisi var sanırım. Bu kitabı okumama benim gibi anne olan arkadaşlarımdan duyduğum olumlu yorumlar neden oldu. Bende değişiklikler yarattı mı? Evet, biraz da olsa yarattı.
Elizabeth Pantley, kitapta  her konunun sonunda, anlattıklarını bir sayfada özetlemiş. Benim için oldukça yararlı oldu:) Şimdi kalkıp bu özetleri buraya aktarmayacağım tabii ki.
Kitaptan özetle aldığım mesajlar; öfkeni kontrol et, sabırlı ve kararlı ol, bir konuda çocuğa ceza vereceksen cezaya neden olan olayla ilgili olsun.
Kitabın son bölümünde çeşitli vakalara yer vermesi de hoşuma gitti. Annelerin çocukları ile ilgili yaşadığı sorunları nasıl ele almaları gerektiğiyle ilgili önerilere yer vermiş.
Kısaca, annelerin okumasını tavsiye ettiğim yararlı bir kitap.


S.



Çocuğunuzla İşbirliği Yapın
Elizabeth PANTLEY
Yakamoz Yayınevi, 2011, 304 sayfa

2 Ekim 2011 Pazar

MİYASE'NİN KUZULARI, Üstün Dökmen

Her kitabın bir hikayesi oluyor. Bu kitabın alınmadan öncesine ait bir hikayesi yoktu. Üstün Hoca'nın bir televizyon konuşması sırasında bahsettiği, benim de almak için listeme eklediğim bir kitaptı. Kitabı okurken hikayesi de gelişti. Öğrenciliği sırasında Üstün Hoca'dan ders almış bir arkadaşımla yemek yerken, kitap masanın üzerinde duruyordu. Üstün Hoca tesadüfen oraya geldi, tanıştık ama ben kitabı imzalatamadım. Çeşitli kişisel sebeplerim var ama onlar bu yazının konusu değiller. Hoca ile tanışmakla yetinmek zorunda kaldım.
Kitabı okumam zaman aldı -12 gün kadar-. Uzun süredir ilk defa bir kitabı elimde kalem, altını çizerek okudum. Her cümleyi sindirmeye -arada sindirmesi zor cümleler de vardı gerçekten-,anlamaya  çalışarak okudum. Roman kahramanlarının çoğu hayvanlar. Hoca hayvanlar dünyası üzerinden çok bildiğimiz, çokça yaşadığımız ilişkilere dokundurmalar yapmış. Çok güncel ve ince politik eleştiriler de var kitapta. Kendimi bir hayvan sever olarak nitelendirebilirdim bu kitabı okumadan önce ama hayvan hakları üzerine bir tartışma var kitapta, beş düşünüp bir okudum. 
Kitabın başındaki "Roman Öncesi Peşin Peşrev" bölümünde yazarın telkinde bulunduğu gibi, öküz altında buzağı aramadım, kitabın cıcığını değil keyfini çıkardım, icat çıkarmadım  münasip bir kıssadan hisse çıkardım. Hoca'nın kendisinden haberini aldığım yeni romanı beklemeye koyuldum bile...
Kurgusuyla, diliyle, finaliyle farklı bir roman okumak isteyenlere önerimdir. En az Üstün Dökmen'in sohbetlerinde olduğu kadar eğlenceli.


E.




Miyase'nin Kuzuları
Üstün DÖKMEN
Remzi Kitabevi, Aralık 2010 (5.basım), 223 sayfa