7 Eylül 2011 Çarşamba

SİZİ TEKRAR GÖRMEK, Marc Levy

Keşke Gerçek Olsa kitabının devamı olan bu kitap, bence devam kitaplarının makûs talihini yenmiş. İlki kadar başarılı diyebilirim. Kitabın bir kısmında “keşke devam kitabını yazmasaymış” diye diye okudum. Çok tekrara düşmüş gibi göründü gözüme, ancak sonra öyle tatlı detaylarla süslüyor hikâyeyi, öyle anımsatmalar, atıflar yapıyor ki, kendinizi tanıdık bir mahallede gezer gibi hissediyorsunuz.
Bu, yazarın okuduğum üçüncü kitabı, muhtemelen diğer kitaplarında da ince detaylarla okuyucuya göz kırpıyordur. Örneğin her üç kitapta da muhteşem karakter,  Pilguez’e rastlamak mümkün. Aynı karaktere, farklı öyküleri olan romanlarda rastlayınca, insanda ister istemez gerçeklik algısı gelişiyor. Oysa Marc Levy’nin kitaplarında gerçek üstü denilebilecek  -bence değil ama-  , masalsı bir durum var. Hoş bu kitabın sonunda neredeyse bütün karakterlerle ilgili, kitap kaleme alınırken ne durumda olduklarını anlatan notlar var ama kitap gerçek olamayacak kadar güzel bir aşk hikâyesi anlatıyor. Yazarın muhteşem sürprizlerine yine bolca rastlamak mümkün oluyor.  Gerçek mi? Hayal mi? Ne kadarı gerçek?   Romantizm bu kitapta da doruklara çıkmış. Zaten kahramanlarımızdan Arthur  -annesi Lili sayesinde- iflah olmaz bir romantik.
Filmlerde, dizilerde bu kadar da olmaz artık dediğimiz tesadüfler, konu romana gelince neden öyle sırıtmıyor? Bu denklemi çözebilmiş değilim.
Ben bu çeviri işinden pek anlamam. Sanırım bunu anlayabilmek için bir kitabın farklı iki çevirisini okumam gerekecek. Okuma listem biraz hafifleyince bu konuyla ilgilenmeliyim. Yine de iki kitabın çevirmenleri farklı olsa bile, bıraktıkları duygu öyle benzer ki bunu kendimce bir başarı olarak nitelendirebilirim. Can yayınlarının bu konudaki başarısı zaten herkesçe takdir ediliyor sanırım. Uzun lafın kısası bu kitabı da -diğer Marc Levy kitapları gibi- masal sever büyüklerin kaçırmamasını “şiddetle” tavsiye ederim.


E.






Sizi Tekrar Görmek
Marc Levy
Türkçesi: Ayça SEZEN
Can Yayınlar, Eylül 2010 (4. baskı), 279 sayfa

5 Eylül 2011 Pazartesi

KEŞKE GERÇEK OLSA, Marc Levy

Marc Levy'nin bir önceki kitabını okuduğumda  'Heyecanla diğer kitabına başlayacağım. Yazar aynı 'başarıyı' diğer kitaplarında da yakalamak zorunda! Aksi halde bir okuyucu olarak ben hayal kırıklığına uğrayacağım!' demiştim. Halt etmişim! Ne hayal kırıklığı yaşaması? Marc Levy, beni resmen hayal dünyasına aşık etti. Kendisiyle tanışıp sohbet etmeyi çok isterdim. Diğer kitaplarını da en yakın zamanda okunacaklar listeme ekledim bile. Bu aralar arka arkaya birbirinden güzel kitapları okumamı sağlayan E.'ye de ne kadar teşekkür etsem azdır.
Keşke Gerçek Olsa'yı okurken üniversitedeki hazırlık yılıma gittim. Gitar çalmasını öğrenmek isteyen 2 arkadaş, bir gitar hocasından kendi evinde ders almaya başlamıştık. Hoca bir gün şöyle dedi; 'Bir gün kapım çalacak ve kapıyı açtığımda, karşımda güzel bir kadın bana 'senin için geldim!' diyecek. Biz arkadaşımla birbirimize bakıp gülmüştük tabi:)
Keşke Gerçek Olsa'da erkek kahramanımız Arthur, bir gün banyo dolabında bir kadınla, Lauren'la, karşılaşır. Lauren'ı sadece Arthur görebilmektedir. Yani o bir hayalettir. Kitabın devamında ise Lauren ile beraber yaşadığı heyecan ve aşk dolu bir serüven var. Kitapta Arthur'un annesinin evini inanılmaz merak ettim. Orada bir kaç gün kalmak isterdim. Huzur dolu bir yer olmalı. Bu arada, kitapta Arthur'un annesiyle anılarına da değinilmiş. Ne kadar güzel bir anne-oğul ilişkisi varmış. Bu konu, bir erkek annesi olarak beni benden alıyor! Hikayedeki diğer bir güzel kısım da Arthur'un arkadaşının Arthur'a olan sonsuz inancı ve ona elinden geldiğince yardım etmesi.
Marc Levy'nin olayları anlatırken betimlemelere de oldukça önem verdiği belli oluyor.  Bir çok ayrıntıyı anlatarak sizi de hikayenin geçtiği ortama davet ediyor.
Bu arada çevirmenin de hakkını yememek lazım. Fransızca'dan Türkçe'ye gayet güzel bir dille çevirmiş.
Kitap bittiğinde, acaba hikaye Arthur'un hayal gücünün mü eseriydi yoksa yazarın mı diye ikilemde kaldım.
Kitap, dili, sıra dışı öyküsü ve yazarın hayal gücüyle okunmayı her kelimesiyle hakkeden, nefis bir roman. Alın, okuyun! Hatta sipariş ederken Marc Levy'nin bütün serisini beraber alın; vakit kaybınız olmasın:) 

S.


Keşke Gerçek Olsa
Marc Levy
Türkçesi: Saadet Özen
Can Yayınları, 2011 (12. baskı), 208 sayfa