Keşke Gerçek Olsa kitabının devamı olan bu kitap, bence devam kitaplarının makûs talihini yenmiş. İlki kadar başarılı diyebilirim. Kitabın bir kısmında “keşke devam kitabını yazmasaymış” diye diye okudum. Çok tekrara düşmüş gibi göründü gözüme, ancak sonra öyle tatlı detaylarla süslüyor hikâyeyi, öyle anımsatmalar, atıflar yapıyor ki, kendinizi tanıdık bir mahallede gezer gibi hissediyorsunuz.
Bu, yazarın okuduğum üçüncü kitabı, muhtemelen diğer kitaplarında da ince detaylarla okuyucuya göz kırpıyordur. Örneğin her üç kitapta da muhteşem karakter, Pilguez’e rastlamak mümkün. Aynı karaktere, farklı öyküleri olan romanlarda rastlayınca, insanda ister istemez gerçeklik algısı gelişiyor. Oysa Marc Levy’nin kitaplarında gerçek üstü denilebilecek -bence değil ama- , masalsı bir durum var. Hoş bu kitabın sonunda neredeyse bütün karakterlerle ilgili, kitap kaleme alınırken ne durumda olduklarını anlatan notlar var ama kitap gerçek olamayacak kadar güzel bir aşk hikâyesi anlatıyor. Yazarın muhteşem sürprizlerine yine bolca rastlamak mümkün oluyor. Gerçek mi? Hayal mi? Ne kadarı gerçek? Romantizm bu kitapta da doruklara çıkmış. Zaten kahramanlarımızdan Arthur -annesi Lili sayesinde- iflah olmaz bir romantik.
Filmlerde, dizilerde bu kadar da olmaz artık dediğimiz tesadüfler, konu romana gelince neden öyle sırıtmıyor? Bu denklemi çözebilmiş değilim.
Ben bu çeviri işinden pek anlamam. Sanırım bunu anlayabilmek için bir kitabın farklı iki çevirisini okumam gerekecek. Okuma listem biraz hafifleyince bu konuyla ilgilenmeliyim. Yine de iki kitabın çevirmenleri farklı olsa bile, bıraktıkları duygu öyle benzer ki bunu kendimce bir başarı olarak nitelendirebilirim. Can yayınlarının bu konudaki başarısı zaten herkesçe takdir ediliyor sanırım. Uzun lafın kısası bu kitabı da -diğer Marc Levy kitapları gibi- masal sever büyüklerin kaçırmamasını “şiddetle” tavsiye ederim.E.
Sizi Tekrar Görmek
Marc Levy
Türkçesi: Ayça SEZEN
Can Yayınlar, Eylül 2010 (4. baskı), 279 sayfa