22 Haziran 2013 Cumartesi

KÜÇÜK AĞACIN EĞİTİMİ, Forrest Carter

Eşimin bir gece kitaptan bir bölümü sesli okumasıyla başladı tanışıklığımız. Ebeveyn olmak, öğretmek konularını konuştuğumuz bir geceydi. Oldukça uzun bir zaman önceydi. Kitaba başlamamla bitirmem arasında çok uzun bir süreç var. Araya başka kitaplar da aldım ama bu kitap öyle bir kitap. Nasıl mı? Elinizin altında duracak, soluk almak istediğinizde okuyacağınız, dönüp dönüp okuyacağınız bir kitap.
Öncelikle kitabın ismi yeni baskılarında olduğu gibi "Küçük Ağaç'ın Eğitimi" olmalıydı. Ancak benim elimdeki 1995 baskısı ve başlığı da yukarıda yazdığım gibi yanlış yazılmış. Açıkçası okuması zor. Kitabın orijinaline ulaşmak için sabırsızlanıyorum. Orijinal dili de böyle mi yoksa ciddi bir çeviri sıkıntısı mı var bilmek için. Daha bitirmeden yazarın diğer kitaplarının siparişini de verdim.
Kitap annesini ve babasını kaybetmiş, Çeroki olan büyük anne ve büyük babasıyla yaşayan bir çocuğun dilinden anlatılıyor. Okuduğumuz aslında bir otobiyografi ama öyle bir dille aktarılıyor ki, Forrest Carter kitabı o zaman yazmış da büyüyünce bize ulaşmış hissi uyandırıyor. Gerçekten okunması gereken bir öz yaşam öyküsü...
Alınacak çok dersler, altı çizilecek çok satırlar var... Kitap hakkında ne yazsam eksik kalacak hissiyle yazıyorum bu yazımı. Kitap yazarın ölümünden yıllar sonra film olarak uyarlanmış. Sadece reklamını izleyerek bile kitabı okumadan filmi izlememenizi tavsiye edebilirim. Böyle bir kitabın ruhunu kaybetmeden filme uyarlamak çok zor olsa gerek.

E.


Küçük Ağacın Eğitimi
Forrest CARTER
Çeviren: Şen Süer Kaya
Say yayınları,  1995 (1.basım), 266 sayfa