6 Ocak 2014 Pazartesi

VE DAĞLAR YANKILANDI, Khaled Hosseini

8,840 metre yükseklikte, 760 km/saat hızla bulutların arasından İstanbul'dan Ankara'ya doğru süzülürken bitiverdi sayfalar.. 




Khaled Hosseini ile tanışıklığımız 'Uçurtma Avcısı' sayesinde başlamıştı. Ardından 'Bin Muhteşem Güneş' ile birlikteliğimize devam etmiştik. Yeni kitabını D&R'da görünce çok sevinmiştim fakat elimde okunmayı bekleyen kitaplar olduğundan bu hazzı biraz ertelemek istemiştim. İstemiştim ama.. Geçen hafta Uşak'a otobüsle gitmem gerekip, terminale vardığımda 5 saatlik yolculuk öncesi yanıma kitap almadığımı farkedince, soluğu bir kitap standında aldım. Kader ağlarını örmüş ve Khaled Hosseini'nin yeni kitabı orada sessizce beni bekliyordu:) 

5 saatlik yolculuk sonunda kitabın yarısından çoğu bitmişti. Bunun üzerine kitabın dilinin akıcılığından bahsetmeye gerek var mı? Konunun güzelliğine diyecek yok; hele kelimelerin seçimi, olayların örgüsü.. Oldukça başarılı. Damakta nefis bir tat bırakan, hazzı aslında tarifsiz bir kitap.. 'Şefi' tebrik etmek ve kendisine teşekkür etmek boynumun borcu:)

Yazar üç kitabında da Afganistan'da geçen konuları işliyor. Acı hepsine hakim. Yürek acıtan, derinden etkilerken etkili anlatımıyla seni sarıp sarmalayıp, sayfalarda adeta kaybolmana neden olan bir kitap özetle.. Diğerlerinde olduğu gibi.. 

Buarada çevirmen Püren Özgören de çok iyi bir iş çıkarmış; çeviri çok güzel. Teşekkürler..

Khaled Hosseini, umarım yeni romanına çoktan başlamıştır:)

Yazar, 'Plus on est de fous, plus on rit' (Nerde çokluk, orda mutluluk) demiş kitabında. Bunu Khaled Hosseini kitapları için söylemek mümkün..


S.

Ve Dağlar Yankılandı
Khaled Hosseini
Çeviri: Püren Özgören
Everest Yayınları, 408 s., 2013