20 Ağustos 2011 Cumartesi

İKİ TÜRK'ÜN ÖLÜMÜ, Sıtkı Uluç

Kitabevinin kapanmış olmasından dolayı, kitabı bulmak biraz maceralı oldu.
Ahmet Taner Kışlalı ve eşi Nilgün Kışlalı'nın hayatlarının anlatıldığı bu kitap damatları Sıtkı Uluç tarafından kaleme alınmış. Sıtkı Uluç aslında bir gazeteci. Yıllardır yurt dışında Türkiye için çalışmış. Kitapta kullandığı dil akıcılık ve okuyucuya duyguları hissettirme açısından oldukça başarılı.
Kitabın ilk sayfasından sonuna kadar Kışlalı ailesinin bir üyesi hissediyorsunuz kendinizi. Acılarını ve mutluluklarını onlarla beraber yaşıyorsunuz.
Kitapta Ahmet Taner Kışlalı'nın eşiyle tanışmasından ölümüne kadar yaşananlar anlatılmış. Kışlalı çiftinin ölümlerinin ardından dostlarının ve sevenlerinin gönderdiği mektuplardan bazılarına da kitapta yer verilmiş. Son bölümde ise Türkiye-İran ilişkilerinden bahsedilmiş.
Benim sulu gözlülüğümden midir bilmem -ki bunu E. okuyunca anlayacağız- kitabın çoğu yerinde göz yaşlarıma hakim olamadım. 
Kışlalı çiftinin iki çocuklarını nasıl güzel ve fedakarlıklarla yetiştirdiklerini okumak bir anne olarak tedirgin etti beni. Nedeni gayet basit; acaba ben de bu kadar bilinçli ve sorumluluk sahibi bir çocuk yetiştirebilecek miyim diye. Umarım..
Kitap bitti fakat üzerime hala yaşananların hüznü hakim. Derinden etkilendiğim bir deneyim oldu.
Son olarak; cehalet ve korkaklık ne ailemizde barınabilmelidir ne de ülkemizde!

S.


İki Türk'ün Ölümü
Sıtkı Uluç
Ümit Yayıncılık, 2001, 464 sayfa

1 yorum: